Je slaapt zoals je eet

Qua werk schuif ik een beetje weg van de voeding en dichter naar de doorbloeding. Maar inhoudelijk blijft de belangstelling natuurlijk volop bestaan. Er is eind vorig jaar weer interessant onderzoek gepubliceerd naar de relatie tussen je darm microbioom en de kwaliteit van je slaap. De conclusie is duidelijk: bij een gunstig darm microbioom slapen mensen langer en beter, met minder waakmomenten. Ook functioneren ze cognitief beter. 

Het darm microbioom werd vroeger darmflora genoemd. Het gaat om de beestjes in je buik die – als het goed is – een grote bijdrage leveren aan onze gezondheid en ons functioneren.

Het werkt twee kanten op: als mensen structureel te weinig slapen gaat de kwaliteit van het darm microbioom achteruit. Maar als de kwaliteit van het darm microbioom achteruit gaat, verslechtert ook de kwaliteit van de slaap.

Eén van de onderzoeken die ik net heb gelezen toont de samenhang aan tussen een goed en breed samengesteld microbioom en de kwaliteit van de slaap: hoe beter het darm microbioom hoe beter de slaap. 

Hoewel het onderzoek hele specifieke bacteriën benoemt kan je in het algemeen waarschijnlijk wel zeggen: hoe meer verschillende beestjes in je buik, hoe beter je slaapt… En verschillende beestjes eten verschillende dingen. Als mensen ouder worden gaan ze vaak minder goed slapen. Het zou dus zomaar kunnen dat dat onder andere komt door een afname aan diversiteit in de darmen. Dat kan dan weer het gevolg zijn van bij voorbeeld medicijngebruik, maar ook van dat we niet divers genoeg eten. Vaak komen we in een patroon terecht waarin we steeds weer naar dezelfde voeding pakken. De meeste mensen eten maar vijf, maximaal tien verschillende soorten groenten. 

Onderzoek heeft laten zien dat hoe meer afwisseling in onze (plantaardige) voeding, hoe diverser en gezonder ons darm microbioom. Iedere dag 10 tot 15 plantaardige producten die je de afgelopen dagen niet gegeten hebt doet wonderen voor een breed darm microbioom. Zodat je in tien dagen tijd minimaal honderd verschillende planten eet. Als je niet alleen maar je meest favoriete dingen koopt maar alle groenten, fruit, (pseudo) granen, kruiden en specerijen uit de natuurwinkel of de supermarkt regelmatig de revu laat passeren kom je een heel eind! Is dat niet een leuke uitdaging om in het nieuwe jaar mee aan de slag te gaan? 

Wil je meer weten over een revolutionair medisch apparaat waarmee je moeiteloos je gezondheid kunt ondersteunen en bij heel veel verschillende klachten verbetering kunt ervaren? Neem dan contact met op (gegevens onderaan deze pagina), of kom naar een bijeenkomst voor meer informatie.

Wil je af en toe dit soort berichten ontvangen en krijg je nog niet mijn nieuwsbrief? Meld je dan aan via het aanmeldformulier onderaan deze pagina en krijg maximaal één keer per maand informatie over gezondheid en vitaliteit.

Smith RP, Easson C, Lyle SM, et al. Gut microbiome diversity is associated with sleep physiology in humans. PLoS One. 2019;14(10):e0222394. Published 2019 Oct 7. doi:10.1371/journal.pone.0222394

St-Onge MP, Zuraikat FM. Reciprocal Roles of Sleep and Diet in Cardiovascular Health: a Review of Recent Evidence and a Potential Mechanism. Curr Atheroscler Rep. 2019;21(3):11. Published 2019 Feb 12. doi:10.1007/s11883-019-0772-z

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.