blog

Je slaapt zoals je eet

Qua werk schuif ik een beetje weg van de voeding en dichter naar de doorbloeding. Maar inhoudelijk blijft de belangstelling natuurlijk volop bestaan. Er is eind vorig jaar weer interessant onderzoek gepubliceerd naar de relatie tussen je darm microbioom en de kwaliteit van je slaap. De conclusie is duidelijk: bij een gunstig darm microbioom slapen mensen langer en beter, met minder waakmomenten. Ook functioneren ze cognitief beter. 

Het darm microbioom werd vroeger darmflora genoemd. Het gaat om de beestjes in je buik die – als het goed is – een grote bijdrage leveren aan onze gezondheid en ons functioneren.

Lees verder “Je slaapt zoals je eet”

Afrekenen met pijn

Ze gebruikte krukken, soms zelfs een scootmobiel en een traplift. Gevolg van een ongeluk als kind dat niet helemaal goed behandeld was en dat sinds een aantal jaar steeds meer klachten gaf.

Deze collega therapeut is nu van haar botpijn af, die haar jarenlang veel energie kostte had en haar mobiliteit had beperkt. Je kunt haar ervaringen hier lezen. 

Bij haar kwam het resultaat razendsnel, het kan ook een stuk langer duren, zoals bij een andere collega. Bij hem werd CIAP geconstateerd, Chronische Idiopathische Axonale Polyneuropathie. Erge pijn, …

Lees verder “Afrekenen met pijn”

Waarom neemt Coeliakie toe?

Coeliakie (glutenintolerantie) is een genetisch bepaalde aandoening, wat niet betekent dat als je er genetisch aanleg voor hebt, je de ziekte ook automatisch ontwikkelt. Het is een samenspel tussen je genen en je omgevingsfactoren.

Het aantal gevallen van coeliakie is toegenomen ten opzichte van 40 jaar geleden, wat doet denken dat er iets in negatieve zin veranderd is in hoe we ons leven inrichten.

Lees verder “Waarom neemt Coeliakie toe?”

Van hardnekkige klachten af? Presentatie nieuwe stijl op 29 maart 2019

Ken jij iemand met klachten waar hij / zij ‘maar mee moet leren leven’? En gun je ze beter? Goede doorbloeding is een pijler van gezondheid en vitaliteit en kan veel (chronische) klachten verbeteren of verhelpen.

Om een betere doorbloeding toegankelijker te maken voor zoveel mogelijk mensen met gezondheidsproblemen maak ik het nu mogelijk om kosteloos kennis te maken.

Lees verder “Van hardnekkige klachten af? Presentatie nieuwe stijl op 29 maart 2019”

Een van mijn favoriete boeken onderuit gehaald…

Wat een schrik. Het boek ‘Hap slik weg’  van Brian Wansink had veel indruk op me gemaakt. Ik heb er vaak over gepraat, en zie zijn onderzoeken en bevindingen ook nog steeds regelmatig aangehaald worden. In dat boek laat hij zien dat de meeste mensen niet goed voelen wanneer ze genoeg gegeten hebben, maar het vooral ook moeten zien. Als de kippenbotjes op tafel blijven liggen, eten we véél minder dan als de botjes worden weggehaald. Uit een groot pak spaghetti maken we meer klaar dan uit een klein pak, ook al is het voor evenveel mensen. Als we eten van kleine bordjes is de portie optisch groter dan op een groot bord, en eten we minder. Uit een smal hoog glas drinken we minder dan uit een laag, breed glas.

Hilarisch was het onderzoek met mensen die soep kregen uit een soepkom die van onder de tafel werd bijgevuld, en dus nauwelijks leger werd. “Die soep vulde goed” zei iemand bij de evaluatie. Ik geloof dat hij ongemerkt meer dan een liter soep had gegeten…

Lees verder “Een van mijn favoriete boeken onderuit gehaald…”