Een dagelijks duwtje in de rug voor je hersenen

Houd niet alleen je lichaam, maar ook je hersens jong en fit…

Op vrijdag 2 juni 2016 stond er een artikel in Trouw met de kop “Hersenboor kan in de la blijven bij breinstimulatie”. Amerikaanse neurologen waren erin geslaagd om bij muizen specifieke, diep gelegen hersengebieden te stimuleren. Op de kop van de muis werden twee electroden geplaatst, waardoor hoogfrequente straling gezonden werd. De electroden stonden zo gericht dat op een specifiek raakpunt in de hersenen een laagfrequent signaal ontstond dat dit deel van de hersenen stimuleerde. Daarmee konden de onderzoekers bij een onder narcose gebrachte muis naar keuze pootjes, oren en snorharen laten bewegen.

Volkomen terecht wordt dit een baanbrekende ontwikkeling genoemd.

Uit het artikel begrijp ik dat algemeen bekend en geaccepteerd is dat een goed afgesteld elektrisch veld iemands hersencellen “wakker schudt”. Maar hiermee “geef je het hele brein een duwtje in de rug, niet alleen het specifieke deel waar het bijvoorbeeld bij Parkinsonpatiënten misgaat”. Toch lijkt ook zo’n algemeen duwtje in de rug vaak een positief effect te geven. Een meerjarig onderzoek uit Hongarije met 27 patiënten met cognitieve achteruitgang laat zien dat Bemer fysische vaattherapie bij twee derde van de patiënten meetbare verbetering opleverde. Het ging om cognitieve klachten als geheugenstoornissen, vergeetachtigheid en dementie. Er werd geen medicatie gebruikt, alleen fysische vaattherapie van Bemer werd toegepast.

De Nederlandse hoogleraar cognitieve neuropsychologie van het UMC Groningen, André Aleman, zegt in het artikel in Trouw dat hij vermoedt dat enkele weken lang dagelijkse stimulatie met deze nieuwe methode een blijvend effect zou kunnen geven. Uit het Hongaarse onderzoek is niet duidelijk hoe snel de deelnemers de effecten begonnen te voelen. Wel bekend is dat zij hun hersenen dagelijks stimuleerden. Dit konden zij wel heel eenvoudig thuis doen, via een systeem dat ik zelf ook twee keer per dag gebruik. Het leverde in ieder geval na twee jaar een significante verbetering op bij 7 van de 27 deelnemers (iets meer dan een kwart), en een meer bescheiden (‘moderate’) verbetering bij nog eens 11 van de 27 deelnemers. Dit werd gemeten met de MMSE, de Mini Mental State Examination, een wereldwijd gebruikte vragenlijst om dementie te herkennen. Je mag er vanuit gaan dat er zonder interventie eerder sprake zou zijn geweest van verdere achteruitgang, dus ik teken ervoor… Bovendien is mijn ervaring en die van mijn cliënten dat effecten soms op heel korte termijn significant zijn, meestal in 6 weken en in ieder geval na een maand of vijf.

Waar de nieuw ontdekte methode dus waarschijnlijk krachtiger en sneller gaat werken, staat daar tegenover dat die (1) voorlopig nog niet beschikbaar is voor toepassing op mensen en (2) zeker in het begin alleen toegepast zal gaan worden in ziekenhuizen. De Fysische vaattherapie van Bemer is er al wel, en kan eenvoudig thuis worden toegepast. Het geeft niet alleen een duwtje in de rug aan je hersenen, maar aan je hele lichaam.

De fysische vasculaire vaattherapie van BEMER stimuleert beperkte of gestoorde microcirculatie op effectieve wijze. Dit proces ondersteunt de belangrijkste regelmechanismen van het lichaam op het gebied van preventie, genezings- en herstelprocessen en kan aanvullend toegepast worden voor:
• betere voorziening van organen en weefsel
• ondersteuning van de genezing van wonden en sportblessures
• ondersteuning van het immuunsysteem
• hogere lichamelijke en geestelijke prestaties
• kortere hersteltijden na het sporten

Talrijke dubbelblinde studies hebben aangetoond dat BEMER-producten werken. Ons wetenschappelijk onderzoek heeft pionierswerk verricht op het gebied van wondgenezing, het behalen van betere prestaties en het algehele herstel van het lichaam. Bovendien zijn daarbij waardevolle en tot dan toe onbekende inzichten over lokale en bovengelegen processen in het menselijk organisme aan het licht gekomen en gepubliceerd. BEMER-producten zijn officieel door de EU goedgekeurde medische producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.