Hooikoorts behandelen bij de bron

Hooikoorts en allerlei andere allergieën kunnen door het lichaam overwonnen worden.

Als je iets wilt doen tegen allergieën krijg je vaak – van je arts of bij de drogist – antihistamine. Als je naar een natuurgeneeskundige gaat kan het zijn dat je hoog gedoseerd vitamine C krijgt. Beide doen veel tegen de symptomen, maar ze lossen geen van tweeën het onderliggende probleem op. 

Wat is er aan de hand? Ergens in het lijf laat een slijmvlies iets door dat hij niet door had moeten laten. Slijmvliezen van de neus horen pollen niet door te laten. Als dat toch gebeurt wordt er histamine aangemaakt. Dat geeft o.a. jeuk en tranende ogen. Antihistamine en vitamine C verminderen de symptomen, maar de beschadigde slijmvliezen in de neus worden er niet door hersteld. Je immuunsysteem blijft dus (te) hard werken. Daardoor kan je je uitgeput voelen, krijgen andere systemen in je lichaam te weinig energie en kunnen andere ziekten ontstaan.

Het is dus verstandig om de oorzaak van hooikoorts aan te pakken en het slijmvlies te herstellen. Hoewel de hersteltijd van slijmvlies in principe behoorlijk snel is, kan dit toch wel even duren. We hebben namelijk heel veel slijmvliessystemen. De gezondheid van al die slijmvliessystemen wordt geregeld vanuit de darmen. Wil je je neusslijmvlies herstellen, dan moet je eerst je darmen op orde brengen. De totale oppervlakte van het darmslijmvlies is ongeveer een voetbalveld groot. Dat verklaart waarom het toch even kan duren voordat alles weer op en top gezond is. Misschien duurt het wel een half jaar. Gelukkig kunnen we in de tussentijd wel de symptomen bestrijden, bijvoorbeeld met vitamine C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.