Hoe lang kun jij je adem inhouden?

Elke cel heeft zuurstof nodig

Iedere cel in je lichaam heeft zuurstof en voedingsstoffen nodig. Stel je voor dat je een aantal minuten geen zuurstof zou krijgen. Je zou het heel benauwd krijgen, misschien doodgaan. Dat geldt ook voor je individuele cellen: die kunnen er ziek van worden of doodgaan. Niet alleen is er een permanente aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen nodig, er moeten ook afvalstoffen weg.

Een volwassene heeft tussen de 80 en 100 biljoen cellen. Het op tijd aan- en afvoeren van alle zuurstof, voedings- en afvalstoffen is een logistieke operatie van jewelste. Dat is de taak van je bloedsomloop. ­­­Die gaat door in totaal zo’n 135.000 km aan bloedvaten. 100.000 km daarvan (tweeënhalf keer om de aarde!) in de zogenaamde microcirculatie: fijne bloedvaatjes, waarvan de dunste, de zogenaamde haarvaten, maar een zesde van een haar dik zijn. Iedere cel in je lichaam ligt aan zo’n haarvat.

Maar zelfs in de grote aderen, die in vergelijking met de haarvaten lijken op superbrede snelwegen, treden verstoppingen op. Je kunt je voorstellen hoe makkelijk een haarvat verstopt kan raken. Dan wordt een deel van je cellen niet meer goed bereikt.

Nu is het zo dat door stress, milieuvervuiling, slechte voeding, of in samenhang met ziekte, bij velen van ons de microcirculatie niet zo goed verloopt, zodat veel van je cellen héél lang hun adem in moeten houden… Gelukkig is het mogelijk en eenvoudig om daar iets aan te doen. Wil je weten hoe? Kom dan naar één van mijn de informatieavonden waarvan je de data elders op deze website vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.