Orthomoleculair

Holistisch en wetenschappelijk

Orthomoleculaire geneeskunde volgens de kPNI (klinische Psycho-Neuro-Immunologie) is een wetenschappelijke en holistische kijk op het lichaam. Het is complementair aan de reguliere geneeskunde. Voor veel – met name acute – klachten ben je vaak beter af bij je huisarts, maar vooral chronische klachten zijn vaak het gevolg van keuzes in je leefstijl en je voeding waarvan je je niet eens bewust bent dat ze niet goed voor je zijn. Dat geldt ook als je een genetische aanleg zou hebben ergens voor: het hangt vaak van je leefstijl af of die aanleg tot expressie komt of niet.

Als je bij mij in de inmiddels gesloten praktijk gekomen zou zijn, stond jij centraal met je persoonlijke geschiedenis en al je facetten. We gingen op zoek naar welke mechanismen in je lichaam verstoord zijn, en hoe dat gekomen is. Ik werkte regelmatig ook met laboratoriumonderzoeken, en die werden meestal niet vergoed door de verzekering. 

Je moest dus wel bereid zijn te investeren in je gezondheid, ook financieel. Het gevolg was wel dat we niet alleen symptomen aanpakken maar ook oorzaken. Daardoor kon een vollediger en blijvend herstel mogelijk worden. Soms was een kleine verandering in je voeding of het nemen van bepaalde supplementen voldoende. Vaak waren meer vergaande veranderingen in leefstijl nodig. 

Je kunt niet meer bij mij in de praktijk terecht, maar het blijft de moeite waar om te investeren in je gezondheid en welbevinden. Voeding, beweging, stress management, en het aanpakken van belemmerende denkpatronen zijn de belangrijkste elementen waar je aan kan denken. Dat vraagt misschien wat van je, maar je krijgt er veel voor terug in toegenomen gezondheid en vitaliteit. 

Voor een groot gedeelte is het geen ‘rocket science’: zorg dat je veel onbewerkte, plantaardige voeding eet. Onbewerkt betekent dat als je het koopt,  je het nog goed herkent als bijvoorbeeld een kool of graan. Ik ben hierin geëvolueerd in de loop van de tijd. Opgeleid met ‘moderne oervoeding’ met vrij veel dierlijke eiwitten, ben ik nu overtuigd dat we vooral héél veel planten moeten eten, óók peulvruchten en volle granen als je daar goed tegen kan. En dat we liefst een dagelijkse portie beweging in de buitenlucht krijgen, en daar bovenop nog een beetje krachttraining. 

Ik houd geen praktijk meer, maar je mag me nog benaderen met vragen als je wilt (sonia@vannispen.net; 06 5100 5339 – liefst via signal of whatsapp). 

Je kunt ook iets meer lezen op deze pagina over de fysische vaattherapie. Daar houd ik me nog wel actief mee bezig.