Te vaak moe? Je hebt het perfecte lichaam in verkeerde omstandigheden…

What happens when you combine completing your last semester of full time university with a photography competition. Entry for Canon Photo5 2009 Brief 4: Spectacles Portraiture.

Ben jij vaak moe, ook als je genoeg geslapen hebt? Of slaap je meestal niet zo goed? Is de dip na de lunch een oude bekende? Heb je in de loop van de middag een gevulde koek nodig om het tot het eind van je werkdag te halen? Drink je veel koffie omdat je die ‘boost’ nodig hebt om de dag door te komen? Wil jij – net als ik – vitaal en gezond oud worden, en maak je je wel eens zorgen wat daarvan terecht gaat komen? Want we worden met zijn allen steeds ouder (in het gezegende Nederland), maar we stapelen steeds meer chronische ziektes op. En die beginnen op steeds jongere leeftijd. De cocktail van medicijnen die veel mensen slikken kan ongewenste bijwerkingen geven.

Hoe komt dat?

De mens is geëvolueerd over miljoenen jaren om goed te functioneren in bepaalde omstandigheden. Hoe we dat doen is vastgelegd in ons DNA. Maar vooral op het gebied van voeding, beweging en stress zijn onze omstandigheden sneller veranderd dan ons DNA het bij kan houden. Een reactie van ons lichaam die ons vroeger hielp overleven, kan ons nu ziek maken.

We eten heel anders dan we miljoenen jaren gedaan hebben. Dat begon 10.000 jaar geleden toen we op kleine schaal landbouw gingen bedrijven. We gingen anders eten en veel dichter op elkaar wonen. Onze gezondheid ging daardoor achteruit maar we konden wel veel meer monden voeden. De wereldbevolking groeide op een manier die nooit zou hebben gekund als we jager/verzamelaars waren gebleven.

Het ging vrij goed tot zowel onze voeding als ons bewegingspatroon de afgelopen 50 tot 70 jaar echt drastisch veranderden. We gingen vaker eten, anders eten, en veel minder bewegen. Dat leidt tot heel veel verschillende klachten, onder andere omdat er vaak zonder dat je het weet ontstekingsprocessen plaatsvinden in het lichaam, de zogenaamde laaggradige ontsteking. De glucosespiegel in het bloed raakt verstoord net als die van insuline. Uiteindelijk leidt dit tot suikerziekte, dat zich wereldwijd aan het ontwikkelen is tot een ware epidemie. Anderen krijgen ‘alleen maar’ langzaamaan steeds minder energie, of worden depressief. Want depressie zit niet ‘tussen je oren’: veel mensen met depressie hebben veel meer ontstekingsstoffen in hun bloed dan anderen.

Wat kan je eraan doen?

Natuurlijk moet je in geval van ziekte om te beginnen overleggen met je arts, en zeker niet op eigen houtje dingen veranderen aan eventueel medicijngebruik. Maar een verandering van voedingspatroon kan wonderen doen voor je gezondheid: terugkeren naar de soort voeding die je lichaam begrijpt en die alle stoffen bevat die het nodig heeft.

Als jij hoort bij de mensen die er gewoon niet van houdt om te sporten: je zult merken dat als je lichaam eenmaal de voeding krijgt waar het goed op functioneert, je weer meer zin krijgt om te bewegen. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet de sportschool te zijn. Er zijn allerlei mogelijkheden om voldoende beweging in te bouwen in je leven. Stofzuigen, brood kneden, de trap nemen in plaats van de lift…

Tot slot kan je de doorbloeding in je lichaam verbeteren, zodat je gezonde voeding ook echt je cellen bereikt en afvalstoffen worden afgevoerd. Door regelmatig intensief te sporten en door koud te douchen kan je die doorbloeding verbeteren, waarschijnlijk met zo’n tien procent. Als ijsbaden niet jouw ding zijn, is er ook een comfortabeler manier, die bovendien meer effect heeft: de fysische vaattherapie van Bemer geeft tot 30% betere doorbloeding in de kleine bloedvaten.

Als je meer wilt weten over één van deze onderwerpen ben je welkom om contact op te nemen, of een keer naar een presentatie te komen. En natuurlijk zijn je reacties op deze blog van harte welkom.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.