Dit recept komt van Tineke Sluiters, in Trouw in april 2018. Ik heb het nu een paar keer gekookt, en steeds met veel succes. Als het snijwerk gedaan is (10 minuten?) is de soep in 5 tot 10 minuten klaar. O, de gedroogde champignons (als je die gebruikt) moeten een kwartiertje weken…
Ingrediënten
- 1 blok tahoe (kan gewone tofu zijn, maar heel lekker met de ‘gerookte tofu met amandel en sesam’ van taifun, natuurwinkel).
- 8 gedroogde Chinese paddenstoelen, 15 minuten geweekt in warm water of iets langer in koud water, en in reepjes gesneden. Weekwater bewaren (het recept gaat uit van shiitake; ik heb het ook gemaakt met gedroogde oesterzwammen: ook superlekker. Als je geen gedroogde paddenstoelen in huis hebt kan je het natuurlijk weglaten maar het voegt wel wat toe aan de smaak).
- 100 gram kastanjechampignons, in plakjes
- 1 courgette, in kleine blokjes gesneden (ik heb het ook een keer gemaakt met Chinese kool en die was ook erg goed; ga het binnenkort maken met spitskool)
- 2 lente uitjes, in ringetjes (gebruik ik eigenlijk nooit. In plaats daarvan heb ik vers koreanderblad gebruikt, of het weggelaten)
- 1 stukje laoswortel (3 cm). Dat heb ik niet in huis, wel gedroogde en gemalen laos. Daar heb ik een flinke theelepel van gebruikt. Werkte prima. Ik heb er ook een keer wat verse koenjitwortel bijgedaan. Supergezond en een mooi kleurtje, ook lekker maar niet een verbetering.
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalot (heb ik ook zelden in huis. In plaats daarvan een middelgrote ui gebruikt).
- 2 theelepels gedroogde gehakte chili (ik doe een half tot een heel theelepeltje chili poeder, en voor de meeste mensen is dat pittig genoeg. Als ik uitschiet voeg ik een ruime hoeveelheid kokos crème toe, dat blust het weer een beetje.)
- 1 theelepel zout (niet gedaan, mijn bouillonpoeder is al zout genoeg)
- 2 groentenbouillonblokjes (ik gebruik groentenbouillonpoeder van Vetara, natuurwinkel. Erg goed!)
- 2 eetlepels sojasaus (ik gebruikte tamari met 25% minder zout van Lima)
- 2 eieren (weglaten als je het veganistisch wil, maar draagt wel bij aan de textuur van de soep en aan de eiwitwaarde natuurlijk. Ik heb niet uitgeprobeerd of het vervangen kan worden door lijnzaad.)
- 2 eetlepels olie (kokosolie!)
Bereidingswijze
Fruit de sjalot/ui aan in de olie, voeg de knoflook toe, nog even fruiten, laos en courgette erbij, nog een minuutje fruiten, Chinese en kastanjechampignons, chilipepers of – poeder erbij, dan een liter water en het weekwater van de paddenstoelen. Aan de kook brengen. Bouillonpoeder erbij (bouillonblokjes liefst verkruimelen). Volgens het recept moest je het dan 10 minuten koken, maar bij mij was alles nu al zo’n beetje gaar genoeg. Dus: tofu erbij (hoeft alleen maar warm te worden), sojasaus / tamari erbij, de eieren losroeren en als de soep weer zachtjes kookt in een dun straaltje erin schenken en roeren. In de soepkom er de ringetjes lente-ui over strooien, of wat koreanderblad. Of gewoon zo eten… Werkelijk een toprecept!
Chinese kool is nog sneller gaar dan courgette. Daarbij heb ik eerst de paddenstoelen in de pan gedaan en pas daarna de Chinese kool. Even fruiten, dan (week)water erbij. Met een minuutje doorkoken is het waarschijnlijk gaar genoeg, maar als je van gaarder houdt gewoon wat meer tijd geven.