Ze raken namelijk aan heel veel van je dagelijkse activiteiten. Kijk maar eens naar het lijstje hieronder, dat je zelf waarschijnlijk makkelijk kunt aanvullen:
Lopen doet pijn, dus wandelen gaat niet goed meer. Door pijn in je handen worden dingen waar kracht bij gezet moet worden – een pot open draaien bijvoorbeeld – moeilijker. Je kan steeds moeilijker masseren, misschien over een tijdje helemaal niet meer. Zelfs fietsen is soms pijnlijk. Daardoor is het ook vervelend om boodschappen te doen. Je voelt je oud als je zo stram van de bank komt. Je zou graag wandelvakanties doen, daar had je vroeger veel plezier in. Je weet hoe belangrijk het is voor je gezondheid om veel te bewegen, maar het is moeilijk op te brengen omdat het zo pijnlijk is. Je wil wel sporten, maar het is gewoon niet fijn om te doen…
Het gevolg is dat je steeds minder gaat bewegen. Daardoor wordt de pijn alleen maar erger, en word je nòg sneller moe. Het is een vicieuze cirkel. Je hebt het vast al gehoord: “zitten is het nieuwe roken”, maar om dat te weten helpt je nog niet om, tegen de pijn in, in beweging te komen. Je wereld wordt kleiner, want je gaat er steeds minder op uit. In het museum heb je teveel aandacht voor je pijnlijke voeten om te kunnen genieten van de schilderijen. Als je (klein)kinderen op bezoek zijn, kan je nauwelijks leuke dingen met ze doen. Achter ze opruimen is een crime, en het onderhoud van de tuin moet je nu toch maar eens gaan uitbesteden. Of de tuin laten betegelen natuurlijk…
Gewrichtsklachten hangen vaak samen met voeding. Sommige voeding werkt verzurend, waardoor de kwaliteit van je kraakbeen achteruit gaat, andere voeding stimuleert ontstekingsreacties in je hele lichaam. Zelfs als er sprake is van slijtage speelt dit vaak een rol. En voor iedereen geldt dat onze doorbloeding achteruit naarmate we ouder worden. In de stressvolle moderne samenleving gaat dat zelfs dubbel zo snel. Daardoor kan je lichaam minder doen aan herstel, en neemt pijn toe. Daaruit zijn wel wat dingen af te leiden die je kunt doen:
- Je voeding aanpassen:
- Let bijvoorbeeld op de balans tussen verzurend en ontzurend: gebruik daarvoor een PRAL lijst. Die kun je vinden op het internet. Dit klinkt ingewikkeld. De kern is: veel groente en fruit eten, liefst bij iedere maaltijd.
- Eet meer omega 3 (liefst EPA / DHA) en minder omega 6 vetzuren. Versimpeld: eet heel regelmatig (vette) vis, en weinig zonnebloemolie.
- Zorg voor ontspanning en leuke dingen in je leven, ook dat helpt tegen verzuring!
- Beweeg veel, niet per se in de fitness, maar door dagelijks te lopen, te fietsen, de trap te nemen in plaats van de lift, in de tuin te werken… Natuurlijk binnen het mogelijke, je moet daarin je eigen balans vinden, maar vaak is het zo dat hoe minder je beweegt, hoe meer last je krijgt van pijn en bewegingsbeperking. Wist je bijvoorbeeld dat breien kan helpen om de pijn in je handen te verminderen?
- Je kunt jezelf ook het cadeau doen van de fysische vaattherapie van Bemer. Die geeft een verbetering van je doorbloeding met ongeveer 30% en dat is meer dan je op enige andere manier kan bereiken.
Ik hoor graag waar jij baat bij hebt om je gewrichten (en de rest van je lichaam!) gezond te houden. Gebruik het reactieveld of stuur een mail naar sonia@vannispen.net.