Op 11 maart 2016 was er een item in het nieuwsprogramma Een Vandaag over een samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum Leiden en een grote verzekeraar. Volgens het programma kan diabetes type 2 (vroeger ook wel ouderdomsdiabetes genoemd) in twee derde van de gevallen omgekeerd worden door een verandering in voeding en leefstijl. Het werd gepresenteerd als een radicaal nieuw inzicht, maar door orthomoleculair therapeuten en het Metabolic Balance worden hiermee al zo’n vijftien jaar goede resultaten geboekt. Het is ronduit fantastisch dat deze kennis nu breder gedragen gaat worden!
Veel van de basismechanismes achter het ontstaan van diabetes type 2 zijn duidelijk. Het ontstaat sluipenderwijs doordat de voeding die we gebruiken en ons gebrek aan beweging ertoe leiden dat onze bloedsuikerspiegel en onze insulinespiegel uit balans raken. Ze raken op een gegeven moment zelfs permanent verhoogd. Dat heeft allerlei vervelende effecten op onze gezondheid, die ik niet in een paar woorden uit kan leggen. Volgens Een Vandaag heeft 1 miljoen Nederlanders diabetes, en komen er dagelijks 145 patiënten bij. Voordat het zover is zijn er vaak klachten als vermoeidheid, hardnekkig overgewicht, hoge bloeddruk, verstoorde cholesterolspiegels en nog veel meer. Deze klachten – en ook de uiteindelijke diagnose diabetes type 2 – komen op steeds jongere leeftijd voor.
Er zijn trouwens ook veel mensen met een niet-gediagnostiseerde diabetes. Die hebben het dus wel, maar weten het niet en doen er dus ook niets aan. Intussen vindt er wel schade plaats aan o.a. hart- en bloedvaten. De universiteit van Maastricht liet al zien dat zo’n 10 tot 15 jaar voordat diabetes gediagnostiseerd wordt, er al sprake is van schade aan de kleine bloedvaten. Dat is op zijn minst één van de achterliggende factoren bij de ernstige complicaties waarmee diabetes gepaard kan gaan, zoals schade aan netvlies, nieren, hart, zenuwen en hersenen.
Gelukkig kan diabetes type 2 gekeerd worden. Ook is het mogelijk om via de fysische vaattherapie van Bemer de doorbloeding in de kleine bloedvaten zodanig te verbeteren dat veel complicaties op zijn minst kunnen worden verminderd. Ik heb bijvoorbeeld spectaculaire beelden gezien van wat de toepassing van fysische vaattherapie kan doen voor wondgenezing. Hier kunnen ook mensen met diabetes type 1 baat bij hebben. Type 1 is op dit moment nog moeilijk te keren maar ook hier zijn hoopvolle ontwikkelingen aan de gang.
De uitzending van Eenvandaag:
Het persbericht van de Universiteit van Maastricht vind je hier.