De vijf natuurgerichte principes

Energie: gezondheid en vitaliteit vereisen voldoende energie voor alle systemen in lichaam en geest. Bij een tekort aan energie of een onevenwichtige verdeling ontstaan (vaak chronische) klachten. (Chronische) klachten hebben dus eigenlijk altijd te maken met een tekort aan energie waardoor het lichaam niet in staat is zichzelf te herstellen. We zoeken en werken aan de oorzaken, door bijvoorbeeld voeding, leefstijl, verbetering van de doorbloeding.

Prikkeloverdracht: ook als er op zich voldoende energie in het systeem aanwezig is, kan de communicatie tekort schieten met – op lichamelijk niveau – verstoringen in de werking van het zenuwstelsel en het hormoonstelsel. Op subtieler niveau kunnen er blokkades zijn in de meridianen waar accupunctuur mee werkt en de nadis van de yoga.  De interventies die we doen om dit te verbeteren komen voornamelijk vanuit voeding of supplementen (bij voorbeeld voor de aanmaak van bepaalde
neurotransmitters of hormonen), door beweging en door fysische vaatstimulering.

Drainage: de leefstijl en voedingsgewoontes in de hedendaagse Westerse wereld vormen een zware belasting voor alle organen en systemen die ons lichaam en onze geest moeten ontdoen van gifstoffen en ballast. Door voedings- en leefstijl interventies is het mogelijk om de toevoer van toxische stoffen te verminderen en de afvoer te verbeteren, o.a. door beter functioneren van lever en nieren etc. Ook de fysische vaatstimulering speelt hierin een gunstige rol.

Voeding: voor een goede stofwisseling en hormoonhuishouding moet ons lichaam de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgen, en zo min mogelijk stoffen die geen waarde voor ons hebben maar het systeem juist belasten. Voeding is trouwens niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk: uitdagingen en vriendschap zijn voedend, langdurige stress en oordelen en verwachtingen van anderen en onszelf kunnen ons juist vergiftigen. De juiste voeding op zowel lichamelijk als geestelijk niveau is nodig voor gezondheid en vitaliteit. De behoeften qua voeding zijn per individu verschillend, zodat een op de persoon toegespitst advies vaak nodig is.

Psyche: De fysieke, emotionele, mentale, spirituele en energetische aspecten van een mens zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Bij stemmingsproblemen kan verandering van voeding een grote bijdrage leveren, bij lichamelijke klachten kan een verandering emoties en gedragspatronen nodig zijn.